DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 9 ZŁ
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
2.50zł | 4.50zł | 2,00zł |
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
29.04.24 poniedziałek |
Kanapka Kapitana Nemo - Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, pasta rybna (tuńczyk 12g, cebulka czerwona, przyprawy), herbata z miodem 150ml, kawa inka na mleku 180ml Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, ryby, jęczmień, żyto |
I DANIE Zupa grochowa z ziemniakami 250 ml (żeberko 20g, marchew, pietruszka (20g), groch 20g, boczek wędzony parzony 5g, cebula, przyprawy, ziemniaki 100g) II DANIE Risotto 140g (mięso mielone z łopatki 60g, pomidor 25g, papryka 25g, marchew, przyprawy, ryż biały 30g) Kompot owocowy 150ml Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać gorczycę |
Drożdżówka 40g, Mleczko waniliowe 200ml Alergeny: pszenica, jaja, mleko |
30.04.24 wtorek |
Kanapka ciekawy wtorek - Bułka pszenna- grahamka 50g z masłem 5g, kiełbasa krakowska 20g, sałata, pomidor 20g, herbata owocowa 150ml, zupa mleczna 200 ml + płatki cynamonowe 25g Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, orzechy, orzeszki ziemne |
I DANIE Zupa selerowa z zacierką 250 ml (kurczak 20g, por, marchew, pietruszka (50g), seler 50g, śmietana 18% 10g, przyprawy, makaron zacierka 20g, pietruszka nać) II DANIE Kotlet mielony 60g z ziemniakami 100g (mięso mielone z łopatki 80g, jaja, bułka tarta, przyprawy, ziemniaki 150g) Surówka fasolka szparagowa z jajkiem 70g (fasolka szparagowa, jaja, majonez własnej roboty (jaja, olej, musztarda, cytryna), przyprawy) Kompot wiśniowy 150ml Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, pszenica, jaja, gorczyca |
Pomarańcza 200g |
02.05.24 czwartek |
Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, serek almette 15g, papryka czerwona 10g, kakao na mleku 180ml, herbata z cytryna 150 ml Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne |
I DANIE Zupa koperkowa z ziemniakami 250 ml (żeberko 20g, seler, por, marchew, pietruszka (70g), koperek nać 20g, śmietana 18% 10g, przyprawy, ziemniaki 100g) II DANIE Makaron z twarogiem 120g (makaron świderki 30g, twaróg półtłusty 70g, jogurt naturalny 20g, cukier) Kompot truskawkowy 150ml Alergeny: gluten, p. mleczne, seler |
Wafle ryżowe 20g, Mandarynka 100g |
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
06.05.24 poniedziałek |
Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, ser twarogowy z miodem (twaróg 15g, jogurt naturalny, miód), herbata z cytryną 150ml, kawa zbożowa na mleku 180g Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jęczmień, żyto |
I DANIE Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (kurczak 20g, por, marchew, seler, pietruszka (50g), fasolka szparagowa mrożona 50g, śmietana 18% 15g, przyprawy, ziemniaki 100g, koperek nać) II DANIE Mus malinowy z ryżem110g (maliny 50g, jogurt naturalny 20g, cukier. ryż biały 30g) Kompot wiśniowy 150ml Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, pszenica, może zawierać jaja |
Przekąska Kiri Paluszki + serek śmietankowy Alergeny: pszenica, mleko
|
07.05.24 wtorek |
Wtorkowe kulki czekoladowe - Bułka pszenna- grahamka 50g z masłem 5g, ser żółty 15g, rukola, ogórek 20g, herbata z miodem 150ml, zupa mleczna z płatkami czekoladowymi 200ml + 25g Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jęczmień, żyto, orzechy, soja |
I DANIE Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami 250 ml (mięso mielone z łopatki 20g, por, seler, marchew, pietruszka 50g, soczewica czerwona 20g, cebula, przyprawy, ziemniaki 100g) II DANIE Łazanki z brokułem i pieczarkami 120g (pieczarki 50g, brokuł 40g, cebula, przyprawy, olej, makaron świderki 30g) Kompot z czarnej porzeczki 150ml Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja |
Arbuz 200g |
08.05.24 środa |
Chleb pszenny -żytni 50g z masłem 5g, polędwica sopocka 20g, kiełki, kalarepa 15g, herbata malinowa 150 ml, kakao na mleku 180g Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać gorczycę, soję
|
I DANIE Zupa rosołek z makaronem 250 ml (kurczak 20g, wołowe 10g, seler, por, marchew, pietruszka (70g), przyprawy, makaron nitki 20g, pietruszka nać) II DANIE Udziec pieczony 80g z ziemniakami (udziec z kurczaka 120g, olej 5g, przyprawy, ziemniaki 200g) Surówka burak z papryką 70g (papryka czerwona 20g, burak 50g, cebula, olej, przyprawy) Kompot truskawkowy 150ml Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja, gorczycę, soję |
Bułeczki maślane 40g, Jogurt naturalny 180g Alergeny: pszenica, jaja, mleko, soja, orzechy |
09.05.24 czwartek |
Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, pasta jajeczna (jaja 20g, suszone pomidory, oliwki czarne, przyprawy), zupa mleczna z płatkami owsianymi 200ml+20g, herbata 150 ml Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jaja |
I DANIE Zupa zalewajka z ziemniakami 250 ml (żeberko 20g, barszcz biały 20g, czosnek, śmietana 18% 15g, przyprawy, ziemniaki 100g) II DANIE Karczek w sosie własnym 110g z kaszą gryczaną (karkówka 70g, olej, cebula, mąka pszenna, przyprawy, olej, kasza 30g) Surówka z kapusty pekińskiej 70g (kapusta pekińska 50g, groszek konserwowy 5g, marchew 10g, majonez własnej roboty (jaja, musztarda, cytryna, olej), przyprawy) Kompot owocowy 150ml Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja, gorczycę, soję |
Tosty z serem i ananasem 65g Alergeny: pszenica, mleko, jaja
|
10.05.24 piątek |
Kanapka ciekawy piątek- Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, pasztet pieczony z żurawiną 20g, papryka czerwona 20g, czekolada na gorąco 180g, herbata dzika róża 150 ml Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, soja, gorczyca |
I DANIE Zupa azjatycka ryżówka 250 ml (kurczak 20g, por, seler, marchew, pietruszka 70g, , przyprawy, ryż biały 20g, pietruszka nać) II DANIE Ryba smażona 60g z ziemniakami (miruna 90g, jaja 5g, bułka tarta 10g, olej 5g, przyprawy, ziemniaki 200g) Surówka ogórek konserwowy 80g Kompot agrestowy 150ml Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja, ryby |
Banan 200g |
Gramatura brutto: owoce – 200g ogółem, warzywa – min. 300g; ziemniaki: do 150g; pieczywo: 50g; mąka: 40g; makaron: do 40g; kasze, ryże – do 40g; płatki śniadaniowe suche: 20g; mleko: 180-200ml; sery twarogowe: 35g; sery podpuszczkowe: 20g; mięso: kurczak-indyk 80-100g, łopatka, karkówka wieprzowa 100g, szynka wieprzowa 80g, mięso do zupy: 20g; wędlina: 10-20g; ryby: 75-80g; jajko: 50g; śmietana 18%: 15g; masło: 5-8g; cukier: 5-10g, olej: 5-7g; sól: 1,9g; warzywa strączkowe suche: 5g
Do przyprawiania posiłków i przygotowania wegety używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, kminek, lubczyk, cebula prażona, sól morska.
DZIECI BEZ OGRANICZEŃ MAJĄ UDOSTĘPNIONĄ DO PICIA WODĘ MINERALNĄ NIEGAZOWANĄ