Publiczne Przedszkole w Stąporkowie

ul. Juliusza Słowackiego 1

26-220 Stąporków

tel.  + 48 453 012 240     

        + 48 453 012 241

sekretariat@przedszkolestaporkow.szkolnastrona.pl
Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA  WYNOSI    9 ZŁ

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK 
 2.50zł 4.50zł 2,00zł 

 

 

  Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

29.04.24

poniedziałek

Kanapka Kapitana Nemo - Chleb pszenny - żytni  50g z masłem 5g, pasta rybna (tuńczyk 12g, cebulka czerwona, przyprawy), herbata z miodem 150ml, kawa inka na mleku 180ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, ryby, jęczmień, żyto

I DANIE Zupa grochowa z ziemniakami 250 ml (żeberko 20g, marchew, pietruszka (20g), groch 20g, boczek wędzony parzony 5g, cebula, przyprawy, ziemniaki 100g)

II DANIE Risotto 140g (mięso mielone z łopatki 60g, pomidor 25g, papryka 25g, marchew, przyprawy, ryż biały 30g)

Kompot owocowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać gorczycę

Drożdżówka 40g, Mleczko waniliowe 200ml

Alergeny: pszenica, jaja, mleko

 

30.04.24

wtorek

Kanapka ciekawy wtorek - Bułka pszenna- grahamka 50g z masłem 5g, kiełbasa krakowska 20g, sałata, pomidor 20g, herbata owocowa 150ml, zupa mleczna 200 ml + płatki cynamonowe 25g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, orzechy, orzeszki ziemne

I DANIE  Zupa selerowa z zacierką 250 ml (kurczak 20g, por, marchew, pietruszka (50g), seler 50g, śmietana 18% 10g, przyprawy, makaron zacierka 20g, pietruszka nać)

II DANIE Kotlet mielony 60g z ziemniakami 100g (mięso mielone z łopatki 80g, jaja, bułka tarta, przyprawy, ziemniaki 150g)

Surówka fasolka szparagowa z jajkiem 70g (fasolka szparagowa, jaja, majonez własnej roboty (jaja, olej, musztarda, cytryna), przyprawy)

Kompot wiśniowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, pszenica, jaja, gorczyca

Pomarańcza 200g

02.05.24

czwartek

Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, serek almette 15g, papryka czerwona 10g, kakao na mleku 180ml, herbata z cytryna 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne

I DANIE  Zupa koperkowa z ziemniakami 250 ml (żeberko 20g, seler, por, marchew, pietruszka (70g), koperek nać 20g, śmietana 18% 10g, przyprawy, ziemniaki 100g)

II DANIE Makaron z twarogiem 120g (makaron świderki 30g, twaróg półtłusty 70g,  jogurt naturalny 20g, cukier)

Kompot truskawkowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler 
Wafle ryżowe 20g, Mandarynka 100g 

 

  Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

06.05.24

poniedziałek

Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, ser twarogowy z miodem (twaróg 15g, jogurt naturalny, miód), herbata z cytryną 150ml, kawa zbożowa na mleku 180g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jęczmień, żyto

I DANIE  Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (kurczak 20g, por, marchew, seler, pietruszka (50g), fasolka szparagowa mrożona 50g, śmietana 18% 15g, przyprawy, ziemniaki 100g, koperek nać)

II DANIE Mus malinowy z ryżem110g (maliny 50g, jogurt naturalny 20g, cukier. ryż biały 30g)

Kompot wiśniowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, pszenica, może zawierać jaja

Przekąska Kiri Paluszki + serek śmietankowy

Alergeny: pszenica, mleko

 

07.05.24

wtorek

Wtorkowe kulki czekoladowe - Bułka pszenna- grahamka 50g z masłem 5g, ser żółty 15g, rukola, ogórek 20g, herbata z miodem 150ml, zupa mleczna z płatkami czekoladowymi 200ml + 25g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jęczmień, żyto, orzechy, soja

I DANIE  Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami 250 ml (mięso mielone z łopatki 20g, por, seler, marchew, pietruszka 50g, soczewica czerwona 20g, cebula, przyprawy, ziemniaki 100g)

II DANIE Łazanki z brokułem i pieczarkami 120g (pieczarki 50g, brokuł 40g, cebula, przyprawy, olej, makaron świderki 30g)

Kompot z czarnej porzeczki 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja

Arbuz 200g

 

08.05.24

środa

Chleb pszenny -żytni 50g z masłem 5g, polędwica sopocka 20g, kiełki, kalarepa 15g, herbata malinowa 150 ml, kakao na mleku 180g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać gorczycę, soję

 

I DANIE  Zupa rosołek z makaronem 250 ml (kurczak 20g, wołowe 10g, seler, por, marchew, pietruszka (70g), przyprawy, makaron nitki 20g, pietruszka nać)

II DANIE Udziec pieczony 80g z ziemniakami (udziec z kurczaka 120g, olej 5g, przyprawy, ziemniaki 200g)

Surówka burak z papryką 70g (papryka czerwona 20g, burak 50g, cebula, olej, przyprawy)

Kompot truskawkowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja, gorczycę, soję

Bułeczki maślane 40g, Jogurt naturalny 180g

Alergeny: pszenica, jaja, mleko, soja, orzechy

09.05.24

czwartek

Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, pasta jajeczna (jaja 20g, suszone pomidory, oliwki czarne, przyprawy), zupa mleczna z płatkami owsianymi 200ml+20g, herbata 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jaja

I DANIE  Zupa zalewajka z ziemniakami 250 ml (żeberko 20g, barszcz biały 20g, czosnek, śmietana 18% 15g, przyprawy, ziemniaki 100g)

II DANIE Karczek w sosie własnym 110g z kaszą gryczaną (karkówka 70g, olej, cebula, mąka pszenna, przyprawy, olej, kasza 30g)

Surówka z kapusty pekińskiej 70g (kapusta pekińska 50g, groszek konserwowy 5g, marchew 10g, majonez własnej roboty (jaja, musztarda, cytryna, olej), przyprawy)

Kompot owocowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja, gorczycę, soję

Tosty z serem i ananasem 65g

Alergeny: pszenica, mleko, jaja

 

10.05.24

piątek

Kanapka ciekawy piątek- Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, pasztet pieczony z żurawiną 20g, papryka czerwona 20g, czekolada na gorąco 180g, herbata dzika róża 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, soja, gorczyca

I DANIE Zupa azjatycka ryżówka 250 ml (kurczak 20g, por, seler, marchew, pietruszka 70g, , przyprawy, ryż biały 20g, pietruszka nać)

II DANIE Ryba smażona 60g z ziemniakami (miruna 90g, jaja 5g, bułka tarta 10g, olej 5g, przyprawy, ziemniaki 200g)

Surówka ogórek konserwowy 80g

Kompot agrestowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja, ryby

Banan 200g

Gramatura brutto: owoce – 200g ogółem, warzywa – min. 300g; ziemniaki: do 150g; pieczywo: 50g; mąka: 40g; makaron: do 40g; kasze, ryże – do 40g; płatki śniadaniowe suche: 20g; mleko: 180-200ml; sery twarogowe: 35g; sery podpuszczkowe: 20g; mięso: kurczak-indyk 80-100g, łopatka, karkówka wieprzowa 100g, szynka wieprzowa 80g, mięso do zupy: 20g; wędlina: 10-20g; ryby: 75-80g; jajko: 50g; śmietana 18%: 15g; masło: 5-8g; cukier: 5-10g, olej: 5-7g; sól: 1,9g; warzywa strączkowe suche: 5g

Do przyprawiania  posiłków i przygotowania wegety  używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, kminek, lubczyk, cebula prażona, sól morska. 

 

 DZIECI BEZ OGRANICZEŃ MAJĄ UDOSTĘPNIONĄ DO PICIA WODĘ MINERALNĄ NIEGAZOWANĄ

 

 

NA GÓRĘ