Publiczne Przedszkole w Stąporkowie

ul. Juliusza Słowackiego 1

26-220 Stąporków

tel.  + 48 453 012 240     

        + 48 453 012 241

sekretariat@przedszkolestaporkow.szkolnastrona.pl
Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA  WYNOSI    9 ZŁ

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK 
 2.50zł 4.50zł 2,00zł 

 

 

 

  Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

06.05.24

poniedziałek

Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, ser twarogowy z miodem (twaróg 15g, jogurt naturalny, miód), herbata z cytryną 150ml, kawa zbożowa na mleku 180g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jęczmień, żyto

I DANIE  Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (kurczak 20g, por, marchew, seler, pietruszka (50g), fasolka szparagowa mrożona 50g, śmietana 18% 15g, przyprawy, ziemniaki 100g, koperek nać)

II DANIE Mus malinowy z ryżem110g (maliny 50g, jogurt naturalny 20g, cukier. ryż biały 30g)

Kompot wiśniowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, pszenica, może zawierać jaja

Przekąska Kiri Paluszki + serek śmietankowy

Alergeny: pszenica, mleko

 

07.05.24

wtorek

Wtorkowe kulki czekoladowe - Bułka pszenna- grahamka 50g z masłem 5g, ser żółty 15g, rukola, ogórek 20g, herbata z miodem 150ml, zupa mleczna z płatkami czekoladowymi 200ml + 25g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jęczmień, żyto, orzechy, soja

I DANIE  Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami 250 ml (mięso mielone z łopatki 20g, por, seler, marchew, pietruszka 50g, soczewica czerwona 20g, cebula, przyprawy, ziemniaki 100g)

II DANIE Łazanki z brokułem i pieczarkami 120g (pieczarki 50g, brokuł 40g, cebula, przyprawy, olej, makaron świderki 30g)

Kompot z czarnej porzeczki 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja

Arbuz 200g

 

08.05.24

środa

Chleb pszenny -żytni 50g z masłem 5g, polędwica sopocka 20g, kiełki, kalarepa 15g, herbata malinowa 150 ml, kakao na mleku 180g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać gorczycę, soję

 

I DANIE  Zupa rosołek z makaronem 250 ml (kurczak 20g, wołowe 10g, seler, por, marchew, pietruszka (70g), przyprawy, makaron nitki 20g, pietruszka nać)

II DANIE Udziec pieczony 80g z ziemniakami (udziec z kurczaka 120g, olej 5g, przyprawy, ziemniaki 200g)

Surówka burak z papryką 70g (papryka czerwona 20g, burak 50g, cebula, olej, przyprawy)

Kompot truskawkowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja, gorczycę, soję

Bułeczki maślane 40g, Jogurt naturalny 180g

Alergeny: pszenica, jaja, mleko, soja, orzechy

09.05.24

czwartek

Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, pasta jajeczna (jaja 20g, suszone pomidory, oliwki czarne, przyprawy), zupa mleczna z płatkami owsianymi 200ml+20g, herbata 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jaja

I DANIE  Zupa zalewajka z ziemniakami 250 ml (żeberko 20g, barszcz biały 20g, czosnek, śmietana 18% 15g, przyprawy, ziemniaki 100g)

II DANIE Karczek w sosie własnym 110g z kaszą gryczaną (karkówka 70g, olej, cebula, mąka pszenna, przyprawy, olej, kasza 30g)

Surówka z kapusty pekińskiej 70g (kapusta pekińska 50g, groszek konserwowy 5g, marchew 10g, majonez własnej roboty (jaja, musztarda, cytryna, olej), przyprawy)

Kompot owocowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, może zawierać jaja, gorczycę, soję

Tosty z serem i ananasem 65g

Alergeny: pszenica, mleko, jaja

 

10.05.24

piątek

Kanapka ciekawy piątek- Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, pasztet pieczony z żurawiną 20g, papryka czerwona 20g, czekolada na gorąco 180g, herbata dzika róża 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, soja, gorczyca

I DANIE Zupa azjatycka ryżówka 250 ml (kurczak 20g, por, seler, marchew, pietruszka 70g, , przyprawy, ryż biały 20g, pietruszka nać)

II DANIE Ryba smażona 60g z ziemniakami (miruna 90g, jaja 5g, bułka tarta 10g, olej 5g, przyprawy, ziemniaki 200g)

Surówka ogórek konserwowy 80g

Kompot agrestowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja, ryby

Banan 200g

  Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

13.05.24

poniedziałek

Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, jajko gotowane 20g, sałata, papryka czerwona 20g, herbata z  miodem 150ml, kakao na mleku 180ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, jaja

I DANIE  Zupa Króla Pieczara z makaronem 250 ml (kurczak 20g, seler, por, marchew, pietruszka (50g), pieczarki 50g, śmietana 18% 10g, przyprawy, makaron muszelka 20g)

II DANIE Pieczeń rzymska 60g z ziemniakami 110g (mięso mielone z łopatki 80g, jaja 5g, przyprawy, ziemniaki 200g)

Surówka pomidor z cebulką czerwoną 70g (pomidor 60g, cebulka czerwona 10g, przyprawy)

Kompot truskawkowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja

Galaretka owocowa 200g

 

14.05.24

wtorek

Kanapka ciekawy wtorek - Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, szynka wiejska 20g, rukola, pomidor 20g, herbata malinowa 150 ml, zupa mleczna z płatkami ryżowymi 200ml + 20g

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać gorczycę, seler, soję

I DANIE Zupa fasolowa z ziemniakami 250 ml (żeberko20g, marchew 20g, fasola 20g, przyprawy, ziemniaki 100g, boczek wędzony parzony 5g, cebula)

II DANIE Naleśniki z dżemem 120g (mąka pszenna 40g, mleko, jaja 20g, woda niegazowana, dżem truskawkowy niskosłodzony)

Kompot agrestowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, pszenica, jaja, może zawierać gorczycę, soję

Melon 200g

 

15.05.24

środa

Twarożek na środę - Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, tradycyjna pasta z twarogiem (ser twarogowy, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny, przyprawy), czekolada na mleku 180ml, herbata z cytryną 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać soję

I DANIE Zupa z serków topionych z tortellini 250 ml (kurczak 20g, por, marchew, seler, pietruszka (50g), serki topione śmietankowe, śmietana 18% 10g, przyprawy, tortellini z mięsem 20g, pietruszka nać)

II DANIE Indyk duszony 60g z kaszą bulgur (pierś z indyka 70g, olej, przyprawy, kasza bulgur 30g)

Surówka kapusta czerwona z jabłkiem 80g (kapusta czerwona 60g, jabłko 20g, cytryna, przyprawy)

Kompot z czarnej porzeczki 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler

Kisiel truskawkowy 200g, Biszkopty 10g

Alergeny: może zawierać mleko, orzechy

16.05.24

czwartek

Kanapka kapitana Nemo -  Bułka pszenna - grahamka 50g z masłem 5g, pasta rybna (makrela wędzona, groszek konserwowy, przyprawy), kawa zbożowa 180ml, herbata owocowa 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, ryby

I DANIE  Zupa dyniowa z ryżem 250 ml (żeberko 20g, seler, por, marchew, pietruszka (50g), dynia mrożona 50g, przyprawy, śmietana 18% 10g, ryż biały 20g, pietruszka nać)

II DANIE Filet z kurczaka pieczony 60g z ziemniakami (filet z kurczaka, przyprawy, ziemniaki 200g)

Surówka mizeria 80g (ogórek świeży 80g, jogurt naturalny 10g, przyprawy)

Kompot owocowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler, jaja

Gruszka 200g, Paluszki kukurydziane 10g

17.05.24

piątek

Słodki piątek - Chleb pszenny - żytni 50g z masłem 5g, czekolada nutella 10g, bawarka 180ml, herbata z cytryną 150 ml

Alergeny: pszenica, zboża zawierające gluten, p. mleczne, może zawierać soję, orzechy, orzeszki ziemne

I DANIE  Zupa kalafiorowa z ziemniakami 250 ml (kurczak 20g, por, marchew, seler, pietruszka (50g), kalafior 50g, śmietana 18% 10g, przyprawy, ziemniaki 100g, koperek nać)

II DANIE Potrawka z kurczaka 100g z ryżem (kurczak 40g, marchew, pietruszka, seler (50g), śmietana 18% 10g, groszek konserwowy, kukurydza, ryż biały 30g, przyprawy)

Kompot malinowy 150ml

Alergeny: gluten, p. mleczne, seler

Rogaliki drożdżowe 120g

Alergeny: mleko, pszenica, jaja, soja. Może zawierać orzechy

Gramatura brutto: owoce – 200g ogółem, warzywa – min. 300g; ziemniaki: do 150g; pieczywo: 50g; mąka: 40g; makaron: do 40g; kasze, ryże – do 40g; płatki śniadaniowe suche: 20g; mleko: 180-200ml; sery twarogowe: 35g; sery podpuszczkowe: 20g; mięso: kurczak-indyk 80-100g, łopatka, karkówka wieprzowa 100g, szynka wieprzowa 80g, mięso do zupy: 20g; wędlina: 10-20g; ryby: 75-80g; jajko: 50g; śmietana 18%: 15g; masło: 5-8g; cukier: 5-10g, olej: 5-7g; sól: 1,9g; warzywa strączkowe suche: 5g

Do przyprawiania  posiłków i przygotowania wegety  używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, kminek, lubczyk, cebula prażona, sól morska. 

 

 DZIECI BEZ OGRANICZEŃ MAJĄ UDOSTĘPNIONĄ DO PICIA WODĘ MINERALNĄ NIEGAZOWANĄ

 

 

NA GÓRĘ